Ciasta/ Desery

Tiramisu

U mnie w wersji klasycznej.
Zrobione z biszkoptów savoiardi nasączonych porządnie zaparzonym espresso, przełożonych kremem wykonanym z serka mascarpone i CAŁYCH jajek.
Nikt już nie będzie w stanie wymigać się od przygotowania deseru…
Tiramisu przygotowuje się  z gotowych biscotti – czyli nie trzeba mieć piekarnika 🙂

Tiramisu

Drukuj
Porcje: 6-8 Cooking Time: 40 minut + 6 godzin

Składniki

  • 5 jaj (najlepiej z hodowli naturalnej) sparzonych wrzątkiem!
  • 1 kg serka mascarpone
  • ok. 8 łyżek cukru
  • 50 sztuk biszkoptów
  • 1 szklanka zaparzonej kawy (ma być bardzo mocna)
  • 6 łyżek Amaretto
  • gorzkie kakao (do posypania na wierzchu)

Przygotowanie

1

Zaparz mocną kawę. Odstaw do ostygnięcia, potem połącz z amaretto.

2

Białka oddziel od żółtek.

3

Żółtka przełóż do miski, wsyp cukier i ubijaj do białości (masa powinna mniej więcej podwoić swą objętość), dodaj partiami mascarpone i dalej ubijaj mikserem do połączenia się składników jednolitą masę. W oddzielnej misce ubij na sztywno białka (powinny być na tyle sztywne, że jak odwrócisz miskę do góry nogami to białka będę w misce, a nie na podłodze :)). Połącz za pomocą drewnianej łyżki masę z ubitymi białkami.

4

W wysokim naczyniu / formie ułóż jedną warstwę biszkoptów. Za pomocą łyżki nasącz biszkopty kawą. Potem przełóż 1/2 kremu do naczynia, ułóż 2 warstwę biszkoptów, nasącz i przełóż krem, wyrównaj nożem i posyp całość równomiernie kakao przesiewanym przez sitko.

5

Wstaw do lodówki na minimum 6 godzin - biszkopty muszą zmięknąć.

tiramisu

You Might Also Like

Brak komentarzy

Zostaw komentarz