Tarty

Tarta z kremem jaglanym i śliwkami

Niezawodną bazą jest tu spód do tarty wykonany z przepisu Jamiego Olivera.
Reszta to już moja inwencja twórcza 😀
Lekko podpiekamy w piekarniku,wypełniamy śliwkami
następnie kremem jaglanym i ponownie śliwkami.
Znowu  zapiekamy, czekamy tak z pół godzinki i gotowe 🙂
Smakuje równie dobrze następnego dnia, czyli akurat na śniadanie.

Tarta z kremem jaglanym i śliwkami

Drukuj
Porcje: 6

Składniki

  • Spód do tarty:
  • tak samo jak do dyniowej 🙂
  • Składniki na krem jaglany:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • opcjonalnie skórka z 1 cytryny

Przygotowanie

1

Wykonanie kremu:

2

Kaszę przepłukać wodą, następnie sparzyć wrzątkiem.

3

Do rondelka przełożyć wszystkie składniki. Gotować na średnim ogniu, mieszając dość często - by się nie przypaliło. Jak już kasza wszystko wchłonie, można zdjąć z ognia.

4

Poczekać aż lekko przestygnie i zmiksować blenderem na gładką i jednolitą masę.

5

Sposób wykładania:

6

Podpieczony spód wypełniamy śliwkami (przecięciem do góry), przekładamy cały krem, wyrównujemy i ponownie układamy śliwki.

7

Wstawić do wygrzanego piekarnika na 180*C na około 30 minut,

b

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Zostaw komentarz