Idealnie kruche, maślane ciasto
wewnątrz niego kremowa masa z serka mascarpone,
z odrobiną miodu – żeby nie było nudno…
Wszystko to pieczemy, chłodzimy i dekorujemy świeżymi figami.
Naprawdę godne spróbowania.

Tarta z figami
DrukujSkładniki
- Składniki na tartę:
- Robi się tak samo jak do dyniowej*
- Składniki na masę z mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 60 g płynnego miodu
- 2 jajka (z hodowli naturalnej)
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Składniki na dekorację:
- 8 fig
- miód
Przygotowanie
1
Tartę podpiekaj spód aż się zezłoci - ok 20 minut /robi się tak samo jak do dyniowej/
2
Wykonanie masy
3
Wszystkie składniki dobrze wymieszać trzepaczką (NIE MIKSEREM), na koniec dodając mąkę.
4
Jak wszystko się połączy w całość - wylać na podpieczony spód.
5
Piec około 20 minut (180*C góra+dół), aż masa się zapiecze.
6
Wyjąć, ostudzić, schłodzić w lodówce (nawet całą noc).
7
Wykonanie dekoracji
8
Figi umyć, pokroić w plastry i ułożyć na cieście.
9
Polać delikatnie miodem.

Źródła przepisu: Jamie Oliver Moje wypieki
Brak komentarzy