Tarty

Tarta z figami

Idealnie kruche, maślane ciasto
wewnątrz niego kremowa masa z serka mascarpone,
 z odrobiną miodu – żeby nie było nudno…
Wszystko to pieczemy, chłodzimy i dekorujemy świeżymi figami.
Naprawdę godne spróbowania.

p1010028

Tarta z figami

Drukuj
Porcje: 6

Składniki

  • Składniki na tartę:
  • Robi się tak samo jak do  dyniowej*
  • Składniki na masę z mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone
  • 60 g płynnego miodu
  • 2 jajka (z hodowli naturalnej)
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Składniki na dekorację:
  • 8 fig
  • miód

Przygotowanie

1

Tartę podpiekaj spód aż się zezłoci - ok 20 minut /robi się tak samo jak do dyniowej/

2

Wykonanie masy

3

Wszystkie składniki dobrze wymieszać trzepaczką (NIE MIKSEREM), na koniec dodając mąkę.

4

Jak wszystko się połączy w całość - wylać na podpieczony spód.

5

Piec około 20 minut (180*C góra+dół), aż masa się zapiecze.

6

Wyjąć, ostudzić, schłodzić w lodówce (nawet całą noc).

7

Wykonanie dekoracji

8

Figi umyć, pokroić w plastry i ułożyć na cieście.

9

Polać delikatnie miodem.

p1010032
Źródła przepisu: Jamie Oliver Moje wypieki

You Might Also Like

Brak komentarzy

Zostaw komentarz