Przystawki/ Tarty

Tarta botwinkowa

Kruchy spód wypełniony wytrawnym nadzieniem,
 w postaci botwinki podsmażonej na maśle czosnkiem.
Na koniec dodajemy jeszcze tylko kozi ser, koperek i mozzarellę.

Tarta botwinkowa

Drukuj
Porcje: 4-6

Składniki

  • Składniki na spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki wody
  • Składniki na masę:
  • 1 pęczek botwiny z buraczkami (ok. 600-700 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2- 3 łyżki świeżego koperku
  • sól,pieprz, ewentualnie peperoncino
  • Składniki na polewę:
  • 150 g miękkiego koziego sera
  • 50 g śmietany
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 1 kulka sera mozzarella

Przygotowanie

1

Wykonanie spodu:

2

Wszystkie składniki połącz, oprócz wody – trzeba ją dodać na końcu.

3

Wylepić ciastem formę do tart o średnicy 26-28 cm (wcześniej wysmaruj masłem), ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki tak na 30 minut (można ten proces pominąć)

4

Piekarnik nagrzać do 190 st C.

5

Ciasto w formie przykryć papierem do pieczenia, na to wsypać ryż (by podczas pieczenia ciasto się nie podnosiło) i zapiec 15 minut.

6

Wyjąć z piekarnika, zdjąć z ciasta papier z fasolą i wypełnić je masą

7

Wykonanie masy:

8

Na głębokiej patelni rozpuść masło, dodaj zmiażdżony czosnek. Kiedy zmięknie, dodaj pokrojoną drobno botwinę, buraczki też. Duś około 15 minut, dopraw. Buraczki i łodygi powinny wyraźnie zmięknąć.

9

Czasem jest dość sporo płynów, wtedy warto przełożyć na sito - do odsączenia.

10

Zalej wszystko polewą*

11

*Wykonanie polewy:

12

Wszystkie składniki oprócz mozzarelli przełóż do miski, wymieszaj.

13

Mozzarellę zetrzyj lub pokrój, i posyp nią tartę.

14

Piecz całość ok 30-40 minut w temp. 190*C (opcja góra+dół), aż mozzarella nabierze złotego koloru.

Notatki

Podać oliwę do polania tarty.

tarta

Źródło przepisu: White Plate

You Might Also Like

Brak komentarzy

Zostaw komentarz