Pierwsze danie na blogu z cyklu: gotowania z Mistrzami… 🙂
Czas: mniej więcej tyle co gotuje się makaron, czyli powiedzmy, że jakieś 20 minut licząc ze sporym zapasem.
Składniki: proste, mała ilość – liczy się jakość.
Wymienić zalety? – smak, dobrze się prezentuje i szybko robi.
Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem
DrukujSkładniki
- 250 g makaronu tagliatelle
- 150 - 200 g filetu z kurczaka pokrojonego na małe kawałki
- 200 g szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 10 pomidorków koktajlowych
- 10 suszonych pomidorków
- 1/4 cukinii
- 1/2 mozzarelli
- 1 kieliszek wina (najlepiej czerwone wytrawne)
- 150 g sosu pomidorowego z oliwkami
- przyprawy: sól, pieprz, peperoncino
- dodatkowo: gran padano lub parmezan, oliwa
Przygotowanie
Nastaw duży garnek z posoloną wodą. Jak się zagotuje wrzuć makaron.
Rozgrzej dużą patelnię. Wlej oliwę, dodaj czosnek, kurczaka(wcześniej doprawionego), jak już się zarumieni - dorzuć szpinak i pomidory.
Zwiększ płomień i wlej wino.
Ugotowany makaron przekładaj na patelnię - by połączył się z pozostałymi składnikami.
Pod sam koniec dodaj sos i mozzarellę - by delikatnie się rozpuściła.
Notatki
Danie podawaj w głębokim talerzu, ozdób szpinakiem, posyp serem i polej oliwą. Tylko nie zapomnijcie o winie, najlepiej włoskim.
Brak komentarzy