Makarony/ Mięsa/ Obiad

Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem

Pierwsze danie na blogu z cyklu: gotowania z Mistrzami… 🙂
Czas: mniej więcej tyle co gotuje się makaron, czyli powiedzmy, że jakieś 20 minut licząc ze sporym zapasem.
Składniki: proste, mała ilość – liczy się jakość.
Wymienić zalety? – smak, dobrze się prezentuje i szybko robi.

Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem

Drukuj
Porcje: 2-3 Cooking Time: 20 minut

Składniki

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 150 - 200 g filetu z kurczaka pokrojonego na małe kawałki
  • 200 g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 10 suszonych pomidorków
  • 1/4 cukinii
  • 1/2 mozzarelli
  • 1 kieliszek wina (najlepiej czerwone wytrawne)
  • 150 g sosu pomidorowego z oliwkami
  • przyprawy: sól, pieprz, peperoncino
  • dodatkowo: gran padano lub parmezan, oliwa

Przygotowanie

1

Nastaw duży garnek z posoloną wodą. Jak się zagotuje wrzuć makaron.

2

Rozgrzej dużą patelnię. Wlej oliwę, dodaj czosnek, kurczaka(wcześniej doprawionego), jak już się zarumieni - dorzuć szpinak i pomidory.

3

Zwiększ płomień i wlej wino.

4

Ugotowany makaron przekładaj na patelnię - by połączył się z pozostałymi składnikami.

5

Pod sam koniec dodaj sos i mozzarellę - by delikatnie się rozpuściła.

Notatki

Danie podawaj w głębokim talerzu, ozdób szpinakiem, posyp serem i polej oliwą. Tylko nie zapomnijcie o winie, najlepiej włoskim.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Zostaw komentarz