Kolacja/ Mięsa/ Obiad

Szaszłyki z kurczaka z żółtym sosem z papryki i ryżem

Myślę, że jest to odpowiednia propozycja na kolację bądź obiad.

Danie robi duże wrażenie wizualne jak i smakowe. Mowa tu zwłaszcza o sosie 🙂

Jeżeli chcecie zrobić na kimś dobre wrażenie, to zdecydowanie polecam!

Szaszłyki z kurczaka z żółtym sosem z papryki i ryżem

Drukuj
Porcje: 2 Cooking Time: 50 minut

Składniki

  • Składniki na sos:
  • 2 żółte papryki
  • 1 żółta papryka chilli
  • oliwa
  • woda
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól
  • Składniki na szaszłyki - 4 sztuki
  • 2 średniej wielkości piersi z kurczka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 5 plastrów boczku
  • sól, pieprz, oliwa
  • Dodatkowo:
  • 1 paczka ryżu
  • 1/2 awokado
  • pietruszka
  • por

Przygotowanie

1

Papryki umyć, wyjąć gniazda nasienne, pokroić na kilka mniejszych kawałków. Włożyć do rondla, dodać ocet, lekko polać oliwą i dodać odrobinę wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Około 30 minut. Jak papryki całkowicie zmiękną zblendować na gładko i doprawić solą.

2

Szaszłyki: mięso umyć, pokroić na 2 -3 cm kawałki. Przełożyć do miski,: wymieszać w oliwie, doprawić solą i pieprzem, można dodać drobno posiekany por. Ponakłuwać kawałki mięsa na wykałaczkę, na przemian z cebulą i boczkiem. Piec w piekarniku 180 - 200 *C, aż mięso będzie złociste.

3

Można ewentualnie usmażyć szaszłyki na patelni grillowej.

4

Podawać z sosem, ryżem i pokrojonym w plastry awokado. Ozdobić pietruszką.

Notatki

Awokado bardzo dobrze niweluje ostrość sosu.

Źródło przepisu: Jamie Oliver Superfood na co dzień

You Might Also Like

Brak komentarzy

Zostaw komentarz