Ciasteczka

Słodkie ciasteczka. Do mleka, kawy i herbaty.

Dwa rodzaje ciastek.
Jedne są dość ciężkawe, z bakaliami i kawałkami czekolady.
Drugie, lżejsze i słodsze z delikatnym akcentem amaretto.
Do wyboru, do koloru.
Spokojnie mogą poleżeć dłuższy czas w metalowej puszce.

ciasteczka

Słodkie ciasteczka. Do mleka, kawy i herbaty.

Drukuj
Porcje: 10 Cooking Time: 1 godzina

Składniki

  • Składniki na ciasteczka czekoladowe:
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 3 jajka (najlepiej z hodowli naturalnej)
  • 180 g cukry trzcinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady 70% (pokrojonej na kawałeczki)
  • 100 g rodzynek (sparzonych wrzątkiem i namoczonych w rumie)
  • Składniki na ciasteczka z amaretto:
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 200 g cukru
  • 40 g mąki pszennej (przesiana przez sito)
  • kilka łyżek amaretto
  • 2 białka

Przygotowanie

1

Wykonanie ciasteczek czekoladowych: 

2

Nagrzej piekarnik do 180*C, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.

3

200 g czekolady i masło włóż do miski, ustawionej w garnku z gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia składników i odstaw do ostygnięcia.

4

Jajka ubijaj z cukrem do białości (ok. 8 minut), połącz z czekoladą z masłem i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj.

5

Za pomocą łyżek formuj z masy kulki i układaj na blaszce, w dość dużych odstępach.

6

Piecz ok 15 minut. Ciepłe ciastka są dość miękkie, jak ostygną stwardnieją, ale w środku nadal będą miękkie.

7

Wykonanie ciasteczek z amaretto:

8

Nagrzej piekarnik do 180*C, blachę wyłóż papierem do pieczenia.

9

Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo zacznij dodawać cukier, potem migdały. Na koniec dodaj przesianą mąkę i amaretto.

10

Za pomocą łyżek uformuj kulki, zostawiając między nimi spore odstępy.

11

Piecz ok. 15 minut, potem zmniejsz temp. do 150*C i dopiekaj jeszcze ok. 5 minut.

ciasteczka

Źródło przepisu: E. Mórawska WHITEPLATE -słodkie

You Might Also Like

Brak komentarzy

Zostaw komentarz