Serniki

Sernik z czekoladą i suszonymi śliwkami

Dziś sernik w trochę innej wersji,
na czekoladowym spodzie à la brownie,
 ozdobiony płynną czekoladą i suszonymi śliwkami.
Są trzy ogromne zalety tego sernika:
1. Robi się MEGA szybko.
2. Robi się MEGA łatwo.
3. Jest MEGA dobry.

Sernik z czekoladą i suszonymi śliwkami

Drukuj
Porcje: 8

Składniki

  • Składniki na czekoladowy spód:
  • 200 g śliwek w czekoladzie
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko (z hodowli naturalnej)
  • Składniki na masę serową:
  • 4 jajka (najlepiej z hodowli naturalnej)
  • 200 g serka mascarpone
  • 600 g mielonego twarogu do sernika np.takiego
  • 250 g cukru pudru
  • Składniki na wierzch:
  • 1 tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • suszone śliwki - drobno pokrojone (ilość wg uznania)

Przygotowanie

1

Wykonanie spodu:

2

Nagrzej piekarnik do 190*C 0 (opcja góra+dół).

3

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.

4

Śliwki w czekoladzie, masło i cukier przełóż do garnka i podgrzewaj aż wszystko się rozpuści.

5

Następnie jak całość lekko ostygnie, zmiksuj blenderem na gładką masę.

6

Przełóż do formy, wyrównaj i piecz 15 minut.

7

Wykonanie masy:

8

Twaróg i mascarpone zmiksuj razem z cukrem pudrem. Następnie dodawaj po 1 jajku. Nie ubijaj zbyt długo - tylko tyle by wszystko się połączyło.

9

Bezpośrednio na podpieczony spód przełóż masę serową,

10

Piecz 1 godzinę w temp. 160*C. Wierzch sernika powinien się lekko zezłocić.

11

Wykonanie dekoracji:

12

Czekoladę i śmietanę umieść w garnku i podgrzewaj do rozpuszczenia. Gdyby była zbyt sucha lub gęsta - dodaj trochę przegotowanej wody.

13

Upieczony sernik polewaj czekoladą i udekoruj śliwkami.

Notatki

Najlepsze śliwki w czekoladzie - to, te z Dobrego Miasta 😉

4

Źródło przepisu: E. Mórawska WHITEPLATE słodkie

Brak komentarzy

Zostaw komentarz