Sernik z czekoladą i suszonymi śliwkami
DrukujSkładniki
- Składniki na czekoladowy spód:
- 200 g śliwek w czekoladzie
- 100 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko (z hodowli naturalnej)
- Składniki na masę serową:
- 4 jajka (najlepiej z hodowli naturalnej)
- 200 g serka mascarpone
- 600 g mielonego twarogu do sernika np.takiego
- 250 g cukru pudru
- Składniki na wierzch:
- 1 tabliczka gorzkiej lub deserowej czekolady
- 5 łyżek śmietany kremówki
- suszone śliwki - drobno pokrojone (ilość wg uznania)
Przygotowanie
Wykonanie spodu:
Nagrzej piekarnik do 190*C 0 (opcja góra+dół).
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
Śliwki w czekoladzie, masło i cukier przełóż do garnka i podgrzewaj aż wszystko się rozpuści.
Następnie jak całość lekko ostygnie, zmiksuj blenderem na gładką masę.
Przełóż do formy, wyrównaj i piecz 15 minut.
Wykonanie masy:
Twaróg i mascarpone zmiksuj razem z cukrem pudrem. Następnie dodawaj po 1 jajku. Nie ubijaj zbyt długo - tylko tyle by wszystko się połączyło.
Bezpośrednio na podpieczony spód przełóż masę serową,
Piecz 1 godzinę w temp. 160*C. Wierzch sernika powinien się lekko zezłocić.
Wykonanie dekoracji:
Czekoladę i śmietanę umieść w garnku i podgrzewaj do rozpuszczenia. Gdyby była zbyt sucha lub gęsta - dodaj trochę przegotowanej wody.
Upieczony sernik polewaj czekoladą i udekoruj śliwkami.
Notatki
Najlepsze śliwki w czekoladzie - to, te z Dobrego Miasta 😉
Źródło przepisu: E. Mórawska WHITEPLATE słodkie
Brak komentarzy