Bezy/ Desery

Mała beza

Jeżeli zalegają Wam w lodówce białka, to akurat dobrze się składa.
 Dzisiejsza propozycja to deser w postaci malutkiej bezy.
Możecie naprodukować ich trochę więcej,
by w odpowiednim momencie zaserwować komuś taki mini tort 🙂

mała beza

Mała beza

Drukuj
Porcje: 8 Cooking Time: 50 minut

Składniki

  • Składniki na bezę:
  • 6 białek (najlepiej z hodowli naturalnej)
  • 300 g cukru pudru (przesianego przez sitko)
  • szczypta soli
  • Składniki na krem:
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml śmietany do ubicia
  • cukier puder (ok. 1-2 łyżek)

Przygotowanie

1

Wykonanie bez:

2

Nagrzać piekarnik na 150*C.

3

Białka przelej do miski, dodaj sól i ubijaj na niskich obrotach, na sztywną pianę.

4

Dodaj partiami cukier puder, cały czas ubijając. Przełącz mikser na wysokie obroty i ubijaj jeszcze ok. 8 minut.

5

Przełóż bezę do rękawa cukierniczego i wyciskaj małe (czubki bez) i duże (podstawy bez) bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Piecz około 17 min. (opcja termoobieg) + 5 minut (opcja góra+dół)

7

Wykonanie kremu:

8

Śmietanę ubij na sztywno.

9

Dodaj cukier puder i mascarpone, dalej ubijaj do połączenia.

10

Sposób podania:

11

Na podstawie bezy ułóż krem, owoce i połóż czubek bezy. Gotowe.

Notatki

Dodatki: pomarańcze/granat/kiwi

You Might Also Like

Brak komentarzy

Zostaw komentarz