Ciasta

Makowiec

Z tego przepisu wyjdą 3 zgrabne makowce.
Jak na ciasto drożdżowe, to dość długo zachowuje świeżość i wilgotność… a w razie czego można spokojnie je zamrozić. Więc jeżeli znajdziecie tylko wolną chwile lećcie do kuchni piec.
Jedynym trudniejszym elementem jest ich zwinięcie…
Jeżeli przypadkiem obawiacie się mielenia maku, to polecam ten –  robi się sam 😀
Mi osobiście smakuje taki makowiec polany lukrem cytrynowym ze skórką pomarańczową .
No ale lukier to już kwestia upodobań 😛

MAKOWIEC

Makowiec zawijas

Drukuj

Składniki

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 6 żółtek (z hodowli naturalnej)
  • 21 g drożdży suchych czyli 3 paczki
  • 6 łyżek cukru + 1 łyżka cukru waniliowego
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu lub wódki
  • SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ*:
  • 500 g maku
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu
  • rodzynki (ilość wg upodobań)
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/4 szklanki soku z jabłek (tylko naturalny, najlepiej domowy)

Przygotowanie

1

Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną.

2

Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz.

3

Ciasto przełożyć do większego naczynia, przykryć ręczniczkiem i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

4

Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).

5

Wykonanie masy makowej:

6

Zalać mak wrzątkiem. Jak już wchłonie wodę (przeważnie kilka godzin)przełożyć na sitko. Mak powinien być dobrze odsączony.

7

Następnie rozpuścić masło w garnku, przełożyć mak i przesmażać dodając resztę składników.

8

Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części.

9

Każdy rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm wolne miejsce od samego brzegu.

10

Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód.

11

Makowce (każdy osobno) przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć pozostawiając wolną przestrzeń pomiędzy makowcem a papierem (około 1,5 cm)

12

Makowce zawinięte w papier przełożyć do nagrzanego piekarnika 190*C i piec około 40 minut. (opcja góra+dół)

Notatki

*Masę makową proponuje zrobić dzień wcześniej. Wiadomo, drożdżowe ciasta najlepiej smakują w dniu pieczenia...ale te makowce można spokojnie zamrozić i wyjąć wtedy kiedy będzie potrzeba 🙂 Nie zapomnijcie o lukrze 😀 Źródło przepisu: mojewypieki.com

1

You Might Also Like

Brak komentarzy

Zostaw komentarz