Ciasta

Leśny Mech

Leśny Mech to ciasto które potrafi zrobić wrażenie.

Mocno kontrastujące kolory potrafią przykuć uwagę. Ogromnym plusem jest również to, że nie ma tu żadnego sztucznego barwnika.

Zielony kolor zawdzięczamy szpinakowi, który smakowo jest również wyczuwalny.

Ciasto jest bardzo wilgotne, lekko cytrynowe, lecz zdecydowanie dla lubiących to zielone warzywko 🙂

Leśny Mech

Drukuj
Porcje: Tortownica ⌀ 23- 26 cm.

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 400 g świeżego szpinaku (baby) lub szpinaku mrożonego
  • 3 duże jajka
  • 3/4 (do 1 szklanki) drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • Składniki na krem:
  • 250 ml śmietany kremówki 36% (musi być dobrze schłodzona)
  • 125 g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki cukru pudru + 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny + skórka
  • Dodatkowe:
  • owoce leśne
  • granat
  • liście szpinaku

Przygotowanie

1

Boki wysmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Świeży szpinak zmiksować blenderem. Powinna powstać gęsta pulpa.

3

Do miski przełożyć jajka i cukier - ubić na puszystą masę. Do ubitej piany, powoli wlewać olej cały czas ubijając. Na koniec dodać szpinak, sok i skórkę z cytryny. Zmiksować - krótko, tylko do połączenia.

4

Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku 165ºC przez około 40 minut lub dłużej.

5

Ciasto urośnie z górką, którą trzeba odciąć. Odcięte ciasto pokruszyć - i okruchy zachować do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.

6

Wszystkie składniki na krem przełożyć do miski i ubić na sztywno.

7

Złożenie: blat przełożyć na talerz, przesmarować kremem, ułożyć drugi blat i wyłożyć krem. Na wierzch posypać okruszki biszkoptowe i udekorować owocami.

Notatki

Źródło przepisu: www.mojewypieki.com

You Might Also Like

Brak komentarzy

Zostaw komentarz