Przystawki/ Śniadanie

Grzanki z serem ricotta i grillowanymi winogronami

Jest to bardzo ciekawa propozycja na aperitif.
Dodatkowym plusem jest to, że winogrona możemy na spokojnie przygotować sobie wcześniej.
A w samym dniu imprezy tylko złożyć sobie grzanki w całość.

Grzanki z serem ricotta i grillowanymi winogronami *

Drukuj
Porcje: 2

Składniki

  • 1 bagietka
  • oliwa
  • tymianek
  • ricotta
  • 0,5 kg. winogron - obrane i wydrążone
  • miód

Przygotowanie

1

Bagietkę kroimy na kromki.

2

Każdą kromkę polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika (180°C) na 7 minut.

3

Winogrona przekładamy na patelnię grillową i podsmażamy do lekkiego zrumienienia.

4

Gotowe grzanki smarujemy ricottą, ozdabiamy tymiankiem i układamy połówki winogron. Na koniec lekko polewamy miodem.

Notatki

*Można zrobić również wersja śniadaniową - składniki: 2 croissanty, mascarpone >>Croissanta przekrawamy na pół, smarujemy mascarpone. Następnie układamy winogrona, dekorujemy tymiankiem i polewamy delikatnie miodem.

You Might Also Like

Brak komentarzy

Zostaw komentarz