Ciasta

Ciasto z jabłkami

Przepis domowy, prosto z zapisków babci.
Kruchy spód wypełniony po brzegi jabłkami oraz masą jajeczno-śmietanową.
Po mniej więcej godzinie mamy na talerzu kawałek ciepłego ciasta.
Koniecznie zjedzcie od razu po wyjęciu z piekarnika.
 Wbrew ogólnej zasadzie: Nie jedz gorącego!

ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

Drukuj
Porcje: 8 Cooking Time: 1 godzina, 15 minut

Składniki

  • Składniki na 2 kruche spody. Formy o średnicy: 24 cm i 30 cm
  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko (najlepiej z hodowli naturalnej)
  •  300 g mąki + 5 łyżek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 2 kg jabłek
  • Składniki na zalewę:
  • 5 jajek + 1 żółtko (najlepiej z hodowli naturalnej)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka gęstej śmietany (np. Piątnica 36%)

Przygotowanie

1

Wykonanie spodów:

2

Całą mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia.Wymieszaj. Dodaj masło, posiekaj je na drobne kawałeczki. Na koniec dodaj cukier, żółtko i jajko. Zagnieć.

3

Wysmarowane formy masłem, wylep ciastem i gęsto ponakłuwaj widelcem.

4

Jabłka obierz, przekrój na połówki, a potem pokrój na grubsze plastry.

5

Gęsto poukładaj w formach.

6

Wykonanie zalewy:

7

Wszystkie składniki przelej do miski, dobrze wymieszaj. Tylko NIE mikserem. Rozlej całość na 2 formy.

8

Piecz w nagrzanym piekarniku 180*C przez około 45 minut (opcja: góra+dół)

 

ciasto z jabłkami

 

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Zostaw komentarz