Ciasto z gruszką i sosem
DrukujSkładniki
- Składniki na ciasto:
- 220 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g masła
- 300 g cukru + 1 łyżka
- 3 duże jajka (z hodowli naturalnej)
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka rumu
- 1 duża, twarda i dojrzała gruszka
- 1/2 szklanki pokrojonych suszonych śliwek
- 1/2 szklanki uprażonych i pokrojonych migdałów (Podpiekaj na suchej, rozgrzanej patelni.)
- Składniki na sos:
- 2 duże jajka (najlepiej z hodowli naturalnej)
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g masła
- 1/4 szklanki śmietany 36%
- 1 łyżka rumu
Przygotowanie
Wykonanie ciasta:
Rozgrzej piekarnik do 170*C - 180*C (opcja góra+dół).
Formę o średnicy 26 cm. wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Masło i cukier ucieraj mikserem, nie przerywając dodawaj po 1 jajku.
Następnie dodawaj porcjami mąkę na zmianę z mlekiem, ucierając na niskich obrotach. Wlej rum, dodaj gruszkę, migdały i śliwki, wymieszaj łyżką.
Przelej do formy i posyp 1 łyżką cukru. Piecz ok 50 minut.
Wykonanie sosu:
Masło rozpuszczaj w metalowej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą.
W tym czasie ubija jajka z cukrem i cynamonem. Jak będą już puszyste przelej do masła i dalej ubijaj, około 6-8 minut. Zdejmij z ognia i dodaj śmietanę i rum.
Ciasto podawaj razem z sosem.
Źródło przepisu: KUCHNIA. Magazyn dla smakoszy
Brak komentarzy