Ciasteczka

Ciasteczka z czekoladą

Są one zrobione na bazie masła orzechowego,
a w środku wypełnione czekoladą.
Robi się je około 30 minut, czyli tak akurat 🙂

1

Ciasteczka z czekoladą

Drukuj
Porcje: około 22 sztuk

Składniki

  • 1/2 szklanki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 1 większe jajko (z hodowli naturalnej)
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo do nadziania 🙂 :
  • 1,5 tabliczki czekolady (wybierzcie taką, jaką lubicie najbardziej)
  • nutella

Przygotowanie

1

Oba masła utrzeć z cukrami na jednolitą masę. Ciągle miksując dodać jajko.

2

Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem i też dodać (stopniowo) do całej masy. Połączyć w jedną całość.

3

Odstawić ciasto do lodówki. W tym czasie posiekać czekoladę na grubsze kawałki.

4

Ciasto wyjąć, uformować kulki - spłaszczyć, ułożyć kawałki czekolady i po 0,5 lub 1 łyżeczce nutelli. Ponownie uformować z tego kulkę i delikatnie spłaszczyć widelcem (lekko mokrym - nie będzie się przyklejał do ciasteczek).

5

Piec w wygrzanym piekarniku 180*C, około 12 minut.

Notatki

Po upieczeniu pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Choć czasem taka opcja jest jakby niemożliwa 🙂

2

Źródło przepisu: Strawberries from Poland

You Might Also Like

Brak komentarzy

Zostaw komentarz