Ciasteczka

Ciasteczka świąteczne

Kolejny przepis z domowych zapisków.
Dwa kruche ciasteczka, polane białą czekoladą i przyozdobione migdałami.
Szybkie i łatwe do zrobienia.
 A ich dodatkową zaletą jest to, że spokojnie można je przygotować kilka tygodni wcześniej.

ciasteczka świąteczne

Ciasteczka świąteczne

Drukuj
Porcje: około 30 sztuk Cooking Time: 1 godzina

Składniki

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko (najlepiej z hodowli naturalnej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka potartej gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 jajko do smarowania (najlepiej z hodowli naturalnej)
  • Dodatkowo do ozdoby:
  • 1 tabliczka białej czekolady + trochę masła i wody*
  • migdały lub inne orzechy np.nerkowce
  • nutella

Przygotowanie

1

Mąkę wsypać do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy oraz masło. Posiekaj wszystko nożem. Na koniec dodaj jajko.

2

Zagnieć całość ręką.

3

Podziel ciasto na 2 nierówne części, do mniejszej dodaj kakao i czekoladę i ponownie zagnieć.

4

Rozwałkuj jasne ciasto i wykrawaj kształty, przełóż na blachę, posmaruj jajkiem.

5

Piecz około 13 minut w temperaturze 200*C (opcja góra+dół). Następnie wykrawaj z ciemnego ciasta (tych już nie smaruj jajkiem).

6

Jak ciastka wystygną, posklejaj je za pomocą nutelli, oblej białą czekoladą i ozdób migdałami.

Notatki

* Czekoladę łamiemy na kostki, przekładamy do rondelka i powoli rozpuszczamy, dodając około 1 łyżki masła i 3 łyżek wody. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej gęstości.

ciasteczka świąteczne

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Zostaw komentarz