Pieczywo

Chałka

Chałka jest: przepyszna, puchata i niezbyt słodka.
Z tego przepisu wyjdą dwie, i to porządnych rozmiarów.
Wiadomo, najlepiej smakuje jeszcze ciepła…
Proponuję więc, byście upiekli ją na drugie śniadanie.

Chałka

Drukuj
Porcje: 12 Cooking Time: 3 godziny

Składniki

  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 90 g cukru
  • 1 łyżka soli
  • 850g + 150g mąki pszennej
  • 3 jajka, lekko roztrzepane (najlepiej z hodowli naturalnej)
  • 100 g masła roztopionego i lekko ostudzonego

Przygotowanie

1

Drożdże włóż do miski, zalej ciepłą wodą i wymieszaj - do rozpuszczenia.

2

Następnie dodaj 850g mąki, cukier i sól. Cały czas mieszając, dodawaj pomału jajka i masło.

3

Ciasto wyrabiaj dodając kolejne 150g mąki (partiami). Ciasto powinno być dość luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące.

4

Gdy ciasto będzie odstawać od ścianek, spryskaj olejem i włóż do miski na 2 godziny do wyrastania (powinno to być jakieś ciepłe miejsce, np. przy grzejniku, a miska oczywiście przykryta). Po 1 godzinie ciasto trzeba 1 odgazować- wbij w nie pięść.

5

Po wyrośnięciu, ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich podziel ponownie na 3,4 lub 6 części. Wykonaj z nich wałki i zapleć warkocze.

6

Uplecione chałki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym olejem. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Kiedy wyrosną posmaruj jajkiem. Możesz posypać makiem, sezamem, migdałami lub kruszonką.

7

Chałki piecz w nagrzanym piekarniku do 180*C i piecz ok.30-40 minut.

8

Jedz póki ciepłe!!!

chałka

Źródło przepisu: E.Mórawska White Plate. Słodkie

You Might Also Like

Brak komentarzy

Zostaw komentarz