Przystawki

Carpaccio z pieczonych buraków

Kolejne bardzo szybkie, proste w wykonaniu i smaczne danie.
Pieczone buraki razem z kremowym kozim serem i chrzanem,
to naprawdę dobre połączenie smakowe.
Spróbujcie sami.

carpaccio

Carpaccio z pieczonych buraków

Drukuj
Porcje: 4 Cooking Time: 30 minut

Składniki

  • 6-8 średniej wielkości upieczonych buraków*
  • kozi ser
  • chrzan
  • rukola
  • pestki słonecznika lub dyni
  • Dressing:
  • ocet balsamiczny
  • miód
  • oliwa
  • 1 łyżeczka cynamon
  • Dodatkowo:
  • 8 kromek bagietki
  • oliwa
  • ser camembert

Przygotowanie

1

Buraki pokrój w bardzo cienkie plastry lub też zrób to za pomocą mandoliny.

2

Ułóż je na talerzu, posyp pestkami.

3

Zrób dressing: do miski wlej sporą ilość octu, stopniowo dodawaj miodu cały czas mieszając. Na koniec dodaj trochę oliwy i cynamon.

4

Gotowym dressingiem polej buraki. Na środku wyłóż garść rukoli.

5

Kromki bagietki nasącz oliwą, połóż na nich po plastrze sera i zapiekaj około 6 minut. Upieczone bagietki przekrój wzdłuż i ułóż na rukoli.

6

Do koziego sera dodaj parę łyżeczek chrzanu i wymieszaj, nałóż za pomocą łyżeczek.

Notatki

* Pieczone buraki: Umyte, całe, nieobrane buraki włóż do żaroodpornego naczynia i piecz 2 godziny w 200*C. Po tym czasie wyjmij, poczekaj aż ostygną i obierz. Gotowe.

carpaccio

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Zostaw komentarz