Mięsa

Burgery z chutneyem z mango

Zapachniało USA…
Classic burger podkręcony chutneyem z mango.
Ten zestaw jest naprawdę godny polecenia, a do tego jeszcze domowej roboty świeża bułka i frytki 🙂

 Przepis możecie zobaczyć również w wersji filmowej: Jak zrobić burgery z chutneyem z mango

Burgery z chutneym z mango

Drukuj
Porcje: 8-10 burgerów

Składniki

  • Składniki na burgery:
  • 0,5 kg ligawy wołowej (lub zrazowa górna)
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • Składniki na chutney*:
  • 2 dojrzałe mango - obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml octu winnego
  • 50 g cukru
  • papryka chilli
  • Składniki na sos:
  • przecier pomidorowy
  • musztarda
  • sól, pieprz
  • Bułki do burgerów: http://whynotslodkoikonkretnie.pl/bulki-do-burgerow/
  • Dodatki: cebula, ogórek, sałata, pomidor, boczek.

Przygotowanie

1

Mięso zmielić, doprawić i uformować kotlety.

2

Do rondla przelać ocet, dodać cukier, chilli i czosnek. Zagotować, dodać pokrojone mango. Dusić do miękkości, około 40 minut.

3

Sos: wszystkie składniki połączyć ze sobą.

4

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Notatki

* Dodanie mango do kwaśnego środowiska sprawi, że owoc zachowa swój kształt. Innymi słowy po prostu się nie rozwali 😀

You Might Also Like

Brak komentarzy

Zostaw komentarz