Pieczywo

Bułki do burgerów

Tak jak każde pieczywo, tak i te wymagają czasu.
Jednak wiadomo domowe są 100% lepsze od tych hermetycznie zamkniętych i kupionych w sklepie.
Zatem… do pracy! 🙂

Bułki do burgerów

Drukuj
Porcje: 8 średniej wielkości bułek

Składniki

  • 3/4 szkl ciepłej wody
  • 1/3 szkl mleka w proszku
  • 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki
  • Do posmarowania bułek:
  • 1 jajko
  • sezam

Przygotowanie

1

Wodę, mleko, masło i cukier umieść w misce i wymieszaj. Dodaj drożdże, zamieszaj i odstaw na 10 minut.

2

Dodaj jajko, połowę mąki i sól, zagnieć. Powoli dodawaj resztę mąki.

3

Zagnieć gładkie ciasto – powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.

4

Ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.

5

Po tym czasie ulep 8 bułeczek, następnie lekko je spłaszcz.

6

Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 45 minut.

7

Piekarnik nagrzej do 200°C, opcja (góra+dół)

8

Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp sezamem. wstaw do piekarnika i piecz 13-15 minut.

9

Po upieczeniu ostudź.

Źródło przepisu: blog whitplate.com

You Might Also Like

Brak komentarzy

Zostaw komentarz