Tak jak każde pieczywo, tak i te wymagają czasu.
Jednak wiadomo domowe są 100% lepsze od tych hermetycznie zamkniętych i kupionych w sklepie.
Zatem… do pracy! 🙂
Bułki do burgerów
DrukujSkładniki
- 3/4 szkl ciepłej wody
- 1/3 szkl mleka w proszku
- 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
- 1,5 łyżki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki
- Do posmarowania bułek:
- 1 jajko
- sezam
Przygotowanie
Wodę, mleko, masło i cukier umieść w misce i wymieszaj. Dodaj drożdże, zamieszaj i odstaw na 10 minut.
Dodaj jajko, połowę mąki i sól, zagnieć. Powoli dodawaj resztę mąki.
Zagnieć gładkie ciasto – powinno być elastyczne i się nie lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki.
Ciasto przełóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut.
Po tym czasie ulep 8 bułeczek, następnie lekko je spłaszcz.
Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 45 minut.
Piekarnik nagrzej do 200°C, opcja (góra+dół)
Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp sezamem. wstaw do piekarnika i piecz 13-15 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Źródło przepisu: blog whitplate.com
Brak komentarzy